Boekje: De Kaag in oorlogstijd

75 jaar vrijheid: Een terugblik op de oorlogsjaren in Kaag en Buitenkaag

Opnieuw is er een eigen uitgave van Boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp. Dit keer gaat het om een prachtig boek dat de titel draagt: De Kaag in oorlogstijd, 75 jaar vrijheid: Een terugblik op de oorlogsjaren in Kaag en Buitenkaag.

In dit boek gaat de auteur Jan Biemond in op de belangrijkste gebeurtenissen op en rond Kaageiland gedurende de Tweede Wereldoorlog en plaatst deze lokale gebeurtenissen in een bredere context. Door zijn ligging is Kaageiland, maar ook Buitenkaag, een vrijplaats voor onderduikers. Daarnaast zijn de Kagerplassen, zeker in de beginjaren van de oorlog, een geliefd domein voor waterrecreatie, ook voor de bezettingsmacht.

Hoewel de Kaag nooit een opvallende plaats zal krijgen in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog, raakt het samen met Buitenkaag gaandeweg betrokken bij de oorlogsvoering. Dat komt door bombardementen, vliegtuigcrashes, razzia’s en door de aanwezigheid van wel zeer bijzondere gasten.

In het boek vertelt Jan over een aantal belangrijke strategische doelen voor zowel de Duitsers als de geallieerden, zoals de Ringdijk rond de Haarlemmermeer, de Kaagbrug en het gemaal De Leeghwater. Hij schrijft over de inspanningen van het verzet, soms met tragische gevolgen (Haarlemmermeerdrama), en de spannende momenten rond de bevrijding.

Het boek eindigt met een oproep de vrijheid door te geven aan volgende generaties.

De auteur heeft voor dit boek, naast heel veel bronnen, ook gebruik gemaakt van de verhalen van zijn familie. Het mooie daarvan is, dat de boerderij “Dank en Hoop”, waar zijn schoonfamilie woonde, nu de Stal op de Kaag is.

Wij van De Stal, zijn trots op deze uitgave. Het boek is echt mooi geworden en zal een aanwinst zijn in menig boekenkast maar meer nog een boek zijn waarmee het kleine oorlogsverhaal van de Kaag doorgegeven kan worden aan nieuwe generaties.

 

Over de auteur:

Voor zijn pensioen was Jan Biemond als hoogleraar jarenlang verbonden was aan de TU Delft, met als vakgebied de Digitale Media. Na zijn emeritaat in 2011 kreeg hij meer tijd voor zijn hobby’s, o.a. muziek (orgel, piano) en geschiedenis. Als geboren en getogen Kager heeft hij zich verdiept in de lokale geschiedenis; hij schrijft regelmatig voor Alkmadders, het historische tijdschrift van Kaag en Braassem. Ook bestuurlijke zaken houden hem bezig, zo is hij al jaren voorzitter van het bestuur van de Stal op de Kaag.

Waar te koop:

Vanaf woensdag 10 juni kan het boekje gekocht worden in De Stal.

De Stal is dan open van 10.00- 12.00 uur.

Daarna voorlopig elke woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur in

De Stal op de Kaag, Julianalaan 13a.

Prijs: 17.50. Graag pinnen! Of met gepast geld betalen.

 

Eerder schreef Jan Biemond voor uitgever Het Kruispunt:

Het Vissersgeslacht van Nieuwkoop, 2012

Een kleine geschiedenis van boerderij “Dank en Hoop”, mei 2012

De pastorie op de Kaag, september 2014

Informatie opvragen

Wat wij doen met onze opbrengsten

Wij proberen een bijdrage te leveren aan het welzijn van onze omgeving en steunen vele locale goede doelen zoals Stichting Ons Tweede Thuis, Prince/Princess Foundation, Stichting De Zonnebloem, Voedselbanken in de regio, Eendenkooi Warmond en werken ook graag samen met anderen die een bijdrage willen leveren aan een betere wereld en meer.

Ander nieuws

Unieke Italiaanse lunch

De tuin van de Stal ingericht voor een Italiaanse lunch voor 100 personen.
Lees meer

De Dutch Don’t Dance Division

Dans, theater en muziek in een prachtig Hollands decor, onder het genot van een heerlijke driegangendiner.
Lees meer
Prince/Princess Foundation

Prince/Princess Foundation

Op twee woensdagen in de maand ontvangen wij een enthousiaste club die jurkjes en broekjes maken voor arme kinderen.
Lees meer