Boekje: De Kaag in oorlogstijd

Een terugblik op de oorlogsjaren in Kaag en Buitenkaag

De bestuurders van de Stal op de Kaag, waren benieuwd hoe het was tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 op de Kaag, zowel op Kaageiland als aan Buitenkaag. We vroegen het onze voorzitter. “Jan vertel ons, wat gebeurde er eigenlijk allemaal in ons dorp? Vertel ons over Kaag in oorlogstijd.” Naar aanleiding van onze vraag is Jan Biemond in de geschiedenis gedoken. Het was de bedoeling zijn ontdekkingen tijdens een presentatie in De Stal te delen. Maar uiteindelijk is er besloten om er een boekje van te maken, zodat we aan nog meer mensen dit verhaal kunnen doorgeven.

In het boekje neemt de auteur ons mee in de belangrijkste gebeurtenissen op en rond Kaageiland gedurende de Tweede Wereldoorlog. Wat meteen opvalt is dat de ligging van Kaageiland, maar ook van Buitenkaag, een vrijplaats voor onderduikers wordt. En dat de Kagerplassen zeker in het begin van de oorlogsjaren een geliefd domein voor waterrecreatie, ook voor de bezettingsmacht zijn.

Hoewel het eerst nog allemaal rustig lijkt in het dorp raakt het gaandeweg betrokken bij de oorlogsvoering. Dat komt door bombardementen, vliegtuigcrashes, razzia’s en door de aanwezigheid van wel zeer bijzondere gasten. Al lezend kom je tot de ontdekking dat ons dorp spannende momenten heeft gekend, dat er tragische gebeurtenissen waren, persoonlijk verdriet en gelukkig uiteindelijk ook grote blijdschap toen de vrijheid weer voelbaar was!

De auteur heeft voor dit boek, naast heel veel bronnen, ook gebruik gemaakt van de verhalen van zijn familie. Het mooie daarvan is, dat de boerderij “Dank en Hoop”, waar zijn schoonfamilie woonde, nu onze Stal op de Kaag is.

Wanneer

Eind mei komt “De Kaag in oorlogstijd” uit (de prijs ligt rond de 15 euro) en u kunt het nu al bestellen via info@stalopdekaag.nl

Informatie opvragen

Wat wij doen met onze opbrengsten

Wij proberen een bijdrage te leveren aan het welzijn van onze omgeving en steunen vele locale goede doelen zoals Stichting Ons Tweede Thuis, Prince/Princess Foundation, Stichting De Zonnebloem, Voedselbanken in de regio, Eendenkooi Warmond en werken ook graag samen met anderen die een bijdrage willen leveren aan een betere wereld en meer.

Ander nieuws

Unieke Italiaanse lunch

De tuin van de Stal ingericht voor een Italiaanse lunch voor 100 personen.
Lees meer

De Dutch Don’t Dance Division

Dans, theater en muziek in een prachtig Hollands decor, onder het genot van een heerlijke driegangendiner.
Lees meer
Prince/Princess Foundation

Prince/Princess Foundation

Op twee woensdagen in de maand ontvangen wij een enthousiaste club die jurkjes en broekjes maken voor arme kinderen.
Lees meer